my All : Him

mY All : Him
The woNderful pEople who pickEd up mY piEces and Glued it bAck wiTh tEnder loVing-cAre,pAtieNce and uNconDitionaL lovE,,.

Friday, March 11, 2011

cinTa,bahAgia aTau dErita???

In tHe name of ALLAH..

saLam 'Alaik..
Perasan tak sekarang ny..remaja-remaja sering dikait-rapatkan dengan cinta??
or 'LOVE'

Ape pandangan cik tentang cinta??

  situasi 1 : cinta??wahhhh...it's a wonderful moment..

situasi 2 : emm..cinta ny adalah fitrah manusia..cinta tu indah kalau nak dibandingkan dengan benda lain..

situasi 3 : eleh..cinta ny biase-biase jew..takde ape yang lain dari yang lain pown..

situasi 4 : ade orang kata cinta tu leka..kita tak boleh kata cinta tu leka..salah tu..cinta tu kan fitrah manusia..
sape-sape yang tak pernah bercinta tu mesti takde feel pown untuk semua ny..
dorang takkan faham..

situasi 5 : cinta??emm..saya rase..sape yang tak pernah bercinta tu low class..ye la..da jadi trend sekarang kan untuk bercinta..ape standard tak pernah bercinta..

Itulah jawapan yang sering kita dengar daripada masyarakat kita sekarang..tapi ape pula kata kita??
of course cinta itu fitrah manusia..kita manusia ny sering diuji dengan cinta manusia sendiri..

"Salah ke saya suka abang tu lepas tu nak bercinta dengan die??"

Kalau suka dengan seseorang tu merupakan sesuatu yang kita sendiri tak dapat elak..
aku sendiri mengaku pernah aje ade perasaan suka kat seseorang tu..
Repeat again..
Cinta itu fitrah..
cinta itu memang fitrah..
tapi boleh jadi fitnah kalau tak ikut syara'..

ok..stop bab definisi cinta..
"OI ORANG-ORANG KAMPUNG SEMUA!!!DI SINI ADA SATU PEMBERITAHUAN!!!"
sekarang ny nak kongsi pasal jenis cinta..
jenis cinta yang nak dikongsi ialah..
'CINTA ASY-SYAGHAF'
Cinta asy-syaghaf ni adalah salah satu jenis cinta derita..
Cinta ni sangat mendalam.membuta tuli.dan memabukkan..
see??definisi die jew pown da cukup syarat nak jadi cinta derita..
ahaha..

Orang yang terlibat dengan cinta ni biasanya akan diserang penyakit gila,lupa diri,suka senyum sorang-sorang,berangan,mula memikirkan yang bukan-bukan.
Orangnya akan menjadi tidak rasional berfikir jika benar-benar mabuk cinta..
see again??that's why la remaja sekarang da tak dapat nak bezakan yang mana baik belaka dan mana buruk belaka sampai sanggup menggadaikan maruah,mahkota demi yang tercinta..

Dia akan terganggu dalam menilai mana yang baik dan mana yang buruk
Coz of that la mereka yang berpasangan tu majoritinyer yang haram dijadikan halal..

My Dear orang kampung..
Cinta itu iman..dan iman itu terbina atas dasar kecintaan..
bahkan ALLAH berfirman di dalam Al-Quran yang bermaksud..

'katakanlah (muhammad),"jika kamu mencintai Allah,ikutilah aku,niscaya Allah mencintaimu dan mengampuni dosa-dosamu."Allah maha pengampun,maha penyayang.'(surah Ali 'Imran : 31)

Allah tidak menghalang cinta yang halal..
malah,cinta yang halal tu adalah makanan bagi rohani kita..
Dan cinta yang diakui Allah adalah cinta Suami dan Isteri..
wahhhhhh...ny yang nak kahwin cepat ny..haha..

Ad-din tak pernah setuju dengan percintaan yang tak jaga batas..
yang boleh dibuat fitnah..
"Fitnah Cinta ibarat racun yang akan membunuh akal,jiwa dan perasaan"
malah..
"Menyibukkan hati dengan merindui makhluk yang tidak halal umpama membuka pintu bagi syaitan menjalankan jarumnya untuk melupakan Allah"

so..Sekarang ny dapat tak kita bezakan antara CINTA ALLAH dan CINTA MANUSIA??

hehEe..Enjoy reAding n sHoutoUting!!!

p/s : baca Entry ny jangan la serious sangat..haha..juz sebagai pengajaran dan peringatan untuk diri sendiri dan orang-orang kampung..sama-samalah kita saling ingat mengingati..





3 comments:

mr E oSk gurL said...

nice entry about "cinta"....=)

mazNi mAz said...

juz for tAzkirAh..,,haha..,~~thaNkz..

mr E oSk gurL said...

welc0me...^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...