my All : Him

mY All : Him
The woNderful pEople who pickEd up mY piEces and Glued it bAck wiTh tEnder loVing-cAre,pAtieNce and uNconDitionaL lovE,,.

Monday, March 21, 2011

HlovaTe's sTory

In The Name of ALLAH..
Assalam 'Alaikum..
Mind sharing..

Kalau buka cite psl hlovate ny msty sume owg da taw kn???
Cakap jew la nme hlovate sume da boleh bagi nama novel dye kn??

Excited nyer,,.MySpacehaha,,.



Kalau ikut pengalaman sendiri pulak,,
Aku memang tak suka sangat-sangat bace novel..
Tapi memandangkan hlovate punyer novel ny best sangat2,,..so,,da jatuh cinta dengan novel hlovate,,.

Starting hlovate's novel,,.
Versus : Tgok cover Interesting..Try baca..WAH!!!MySpaceDifferent from others la.. then,teruskan lah membaca,,.MySpace
Cite dye psl sorang streetboy ala2 skater cmtu la minat kat sorang girl yang dahulunya seorang skater jgak..Tapi girl tadi dah berubah,dah bertudung,tak lepak2 lagi,,then streetboy tu tekad nak  berubah jugak coz of that girl,,so,dye pown apply stdy at overseas untuk berubah, then,kat sana lah die sedar bhawe perubahan ke arah kebaikan yang bukan kerana ALLAH takkan bawa kemana.

kat Australia tu ramai yang telah bimbing dye untuk berubah,untuk belajar agama,and untuk praktikkan landasan Syariat Islam secara syumul dalam hidup..

Bile die balik Malaysia,Die pown tarik that girl the one yg die suke sama-sama belajar agama ngn die.,.Secara perlahan-lahan that girl tu pown da tertarik ngn Syariat Islam yang sebenar-benarnya yang dipelajari,,last2 that boy and that girl pown kahwin,,
lepas kahwin blh pulak diowg skate sama-sama,,.Sooo Sweet!!ahaha..,~~MySpace

Rooftop Rant : Cite psl sowg girl name Trisy yang attention deficit ( kurang perhatian ) oleh family die..takde kawan,hisap rokok,dress up macam lelaki. Trisy slalu depressed all time then cara die nak luahkan,die pegi rooftop tmpat  die tuisyen n spill out there,,MySpace
 
kt situ la die jmpe jade yang juga sama nasib ngn die,,.objektif cite ny pown seakan-akan sama dengan cite versus tadi..last2 diowg mendalami ilmu agama then praktikkan..

Tunas :  Cite ny memang the best novel yang aku pernah baca..cite tentang Addin yang selalu buat masalah,kat asrama muke die aje yang buat masalah,.tampar anak datuk la,,.
siyesly kalau baca rasa macam nak pukul2 jew anak datok yang belagak + gedik cmny..,MySpace
Geram kowt,,.die la punca addin slalu buat masalah..
Tapi bile naik hari pencalonan head girl n head boy,Addin ny dilantik menjadi Head girl..
Dahsyat kan??yang buat masalah pown boleh jadi head girl..coz Addin ny tegas orangnya..
             

aA + bB : Ny kesinambungan dari cite tunas..ha,,.ny lain cket,,.starting cite jew diowg da kawin.. coz diowg da knal sjak sekolah lagi.. Tapi yang girl tak suka lelaki tu,,.yang lelaki tu pulak suka girl tu sejak dari sekolah..
juz cara die tunjuk yang die suke that girl kasar,,.MySpace( lelaki kan..) haha,,.~~
Yang lelaki ny Ice-cold-heartless cket,,.yang girl pulak Big-headed-egomaniacs,,.haish,,.
memang susah la nak adapt kalau cm2,,.
              
last2 diowg boleh terima one another la,,.then praktikkan ilmu agama sama-sama,,.

5 Tahun 5 bulan : Cite ny berkisar tentang sorang girl yang apndai buat keje part-time jadi pembantu rumah..
Die kirenyer dew Multiple-personality-disorder la,.Girl ny ade latar belakang agama..
Pandai jaga diri n pergaulan..
Dengan kawan, lain,dengan family tempat die keje tu lain..MySpace
Dalam family tu pulak dew sorang lelaki ny suka kat die..,Last2 dye further stdy at overseas,,.amik medik,,yang lelaki tadi tunggu la that girl sampai that girl terima dye..




Ha..cmtu la kisah novel2 hlovate,,.
Tapi to those yang pernah baca buku ny mesti perasan yang yang lelaki mesti engineering,,.perempuan 
mesti medik kan??
tu yang best,,.dua2 pandai,,.

Siyesly,,.baca novel ny rasa diri ny sendiri ny pown perlukan perubahan,,
Perlu lagi mendalami ilmu agama,,.
kalau baca mesti kita dapat information tentang agama yang kita sendiri tak tahu..
then yang paaaling best,,.dalam jalan cerita dye ade jew dye masokkan ayat Al-Quran,Hadis-Hadis nabi,
Kata-kata semangat ntok improvement..
Boleh kita praktikkan dalam hidup kita ny..

Besides that,,kalau baca novel tu boleh improve grammar in English of course..
Even dalam tu dye banyak gune bahasa pasar,,.
tapi nice jew kalau gune dalam kehidupan seharian,,.
Pakat2 speaking english ngn nenek korang kew,,.kan sweet tu,,.haha,,.~~
( it depends on how you take it la ) 


Lepas tu,ayat-ayat dalam novel ny gune bahase basah jew,,.
kiranya sesuai la dengan jiwa keremajan ny,,
( Ececeh..,) 


Frankly speaking,lepas jew baca novel hlovate ny,,
da jadi maniac pulak dengan novel dye n eager to know spew penulis yang sebenarnyer yang hanya ingin dikenali dengan nama ' HLOVATE ' ny..

Lepas baca ny terus google hlovate,bukak fb cari hlovate,bukak you tube pulak,
Bukak blog dye pulak,,,.then aku bukak sume website yang ade nama hlovate aku cari,,.ekeke,,.~~
Tapi..,,MySpace Surrender ar,,.memang tak jumpa..
kalau ade pown cite pasal novel kat pasaran la,,.lagu dye la,,.

Pada Andaian akuMySpace,Hlovate ny mesty pandai,stdy at overseas coz kalau tgok cara dye describe some places kt overseas tu memang kalau baca rasa real jew ade at tmpat tu..,ahaha,,.~~
Pastu dye msty gila-gila owgnyer,then perempuan..

HLOVATE = LOVE & HATE..


Rasanya sampai sini saje la yang dapat aku kongsikan pada korang..
Novel ny sesuai la untuk golongan remaja yang sedang membesar macam aku ny,,.haha..n yang nak berubah..InsyaALLAH,,.mule dari bawah k..

Enjoy reading n shoutouting!!

p/s ntok hlovate : kalau ade pape kesilapan  dalam entry ny sory,,.tak bermaksud cmtu,,.maybe t'lepas pandang kew,,.tapi saya nak akak taw yang saya admire akak hlovate,,.haha,,.MySpace

p/s untuk readers : to those yang belum pernah baca,jom la try baca,for sure korang suke,yang da pernah baca jom la amik iktibar dari cerita tu k..,tata,,,.MySpace







        
                 
    
                    
              
              


14 comments:

shahjiehan said...

suka baca bku hlovate, bahasa santai je... rasa macam terawang2 je bila melayan cite jiwang budak2 sekolah...tunas tu kannn!! hahahha...

mazNi mAz said...

hahah,,.sj bcE jgAk ea bku hlovaTe uh??btol3!!!tunAs tu bEz la,,.lagi2 tym diowG buaT msLh tu,,.haha,,.~~greatroublemaker kowT,,.~~

isma said...

saya mula minat bace novel bile saya bace novel hlovate best kot...
sungguh menarik

mazNi mAz said...

taw xpEw,,.bEz la ciTe dyE..,bhAse dyE bEz sGt2,,.n jLn cErita yg Nice!!!

iz said...

oo,minat baca novel juga ke..samala iz pon..sep sikit.(^_^)

mazNi mAz said...

haha,,.bLh ea mAin sEp2 kt cNy,,.haha,,.gurAu jEw..,Law novEl hLovate mnAt dyE lbiH ckEt dr novEl lEn..,haha,,.noveL lEn powN sweet jgk pEw..,

cemomoi said...

baca novel cintan, buat kita pulak prasan bercintan

mazNi mAz said...

haha,,.ye kEw??cemomOi..cuTe ar nmE uh,,.haha,,.~~

Fatihah said...

Dulu minat sangat baca novel.. sekarang dah kurang minat sebab dah ada hobi baru,,hihihi

mazNi mAz said...

oh ye kEw??haha,,.sayE duLu tak miNat..,tapi bLe da jmpE hlovaTe ny rasE da mNat pLak,..haha..,~~

shahjiehan said...

SJ la Hlovate!! hahaha..mesti x caya kan..hahahhaa..mmg pon bukan.. hahahha

pmpn tu adik Sj ler

apik pehe said...

isk3..banyaknyer buku..kalo apik tu mmg letak atas meja wat perhiasan jer..hehe

mazNi mAz said...

haha,,.ish3..,npEw la yG dleTak buku tu wt prHiasan,,,.mLas nk bcE ar tu..,haha,,.

sj tak payAh tipU lEr..,haha,,.hlovaTe tu aDk sj..

putri noor syamimi said...

hlovate!! <3
thanks byk2!!
teringat hlovate pepagi ni mood baik je~ hee...
hlovate memang superb..tunas tak habis baca lagi la..dulu pinjam dari kawan lepas tu terpakse pulang balik sebab sibuk dgn kerja sekolah, tusyen lagi...:(
Aa+Bb, 5 tahun 5 bulan, rooftop rant pon dah baca!! semua sweet!!
and mmg realised pon.. watak utama mesti amik medik dekat abardeen. hahaha. adoi... gurindam dgn pelangi tak baca lagi..:( *sigh

p/s: thanks sb follow! and thanks tak paksa saya follow balik! hahaha. tapi nak follow gak. hlovate punya pasal. :P lain kali saya datang lagi~ :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...