my All : Him

mY All : Him
The woNderful pEople who pickEd up mY piEces and Glued it bAck wiTh tEnder loVing-cAre,pAtieNce and uNconDitionaL lovE,,.

Friday, March 18, 2011

KenaPa Aku mAsuk siNi??

In The Name of ALLAH..
Salam 'Alaikum..

Alhamdulillah..Syukur ke-hadrat Ilahi kerana mempermudah segala urusan..
Hari ny merupakan hari yang agak free jgak la ntok buat entry..,ahaha..,
Rasa sedih jgak la nak tinggalkan tempat pengajian even setahun jew belajaw kt sane..
Bile fikir-fikir balik..tempat pengajian ny banyak mengajar cara hidup berlandaskan syariah Islam..
Banyak jgak bende yang da blajaw kt cny..
Itulah orang kate kalau sesuatu bende tu terjadi,kita mesti cari hikmahnya..,
Agar boleh jadi panduan hidup..

Teringat mase kputusan SPM kuar..
time tu tak taw la nak kate cmne..
(keputusan SPM dirahsiakan ea..)
ahaha..

Satu hari datang satu surat tawaran sambung blaja..

*Sila abaikan yang wrne purple yang buruk tu,,.bkn taw sangat pown gune photoshop..,ahaha..

Tawaran yang diberikan adalah kemasukan ke program Matrikulasi di Negeri Sembilan..
mase tu aku amik program Sains satu tahun..
Mase tu gembira sangat rasanya coz dpt smbung blaja kt situ..,,Course Sains pulak tu..,da la minat sains..,
Mase tu ade rasa takut jgak la coz ramai orang kate Matrikulasi ny susah n jadual dye padat..
Lagi-lagi subjek sains pulak tu..
Takut tak dapat nak adapt ngn suasana blaja kt sane..

And nasib baik jugak la kt matrikulasi tu ade kawan lame time skola dulu..,
Boleh la jgak nk sesuaikan diri..
Mase tu subjek memang banyak la..,
Biology,Chemistry,Mathematics,Pendidikan Islam, n whatsoever subjek..
Time memang banyak kuliah n tutorial..
Nasib baik la dapat satu kelas ngn budak-budak yang sama kepala ngn kita..
Gila-gila tapi otak Geliga..
Mase tu boleh dikatakan kelas kitorang yang paling bising..
Tak taw la nape dari skola dulu sampai la skunk ny..
kelas yang aku masuk sume dilabel sebagai kelas yang paling bising..
ahaha..,Lawak la bile teringat balik..*LOL

Then..
Cukup la seminggu aku blaja,
Tiba-tiba Mak tepon dari uma..

Mak : Assalamualaikum Mazni,ni ha ade satu lagi tawaran masuk blaja ny...tapi jauh nak,,nak pegi sampai sane..
Maz : Kat mane tu mak??

Jeng3..


What????!!!!!!!
Btol kew ny???!!!macam tak percaya pulak..

Maz : Kew mak salah bace ny??
Mak : Eh,,ko ingat mak ko ny baru masuk tadika kew??baru nak blaja mengeja ea??mak ko ny tak rabun lagi la nak oi..

owh,,..ok..
Agak sarkastik ayat tu yew..,,haha..
Mule-mule aku tak nak masuk pown,coz da syok blaja kt matriks ny..
Ayah pown kate teruskan jew la kt matriks tu..
Tapi sedara-mare sume berposak suh aku masuk UM tu..
Tapi bukan yang kt KL uh,,.tapi dekat Kelantan..
Diowang kate...U ni susah nak dapat taw..
Emm,,.Bile aku wt istikharah sume..barulah aku setuju nak masuk UM..
Pakngah pown da siap bank in duit da..,huh!!tengok tu punya la nak tengok anak sedara masuk U,sampai macam tu sekali pengorbanan die..(Terharu kowt).

Ha bile aku terima tawaran tu..aku ditawarkan untuk mengambil program Asasi Pengajian Islam Dengan Sains..Ok la tu ade sains..Siap ade blaja agama lagi..Untung taw,,.hehe.,,
Mule-mule masuk sini,aku memang macam orang superficial knowledge la..,
memang tak bolah nak adapt ngn suasana kat situ..
n aku lah antara orang yang suke memberontak kat situ..ahaha..,
Yelah,,.aku ny orang biasa..Then 1st time kt situ aku rasa macam aku ny ade Multiple-personality-disorder,
 Then da macam Versus-The hardest battle is when you're against yourself
pulak,,.ahaha,,..kat sini orang-orang die hebat-hebat belaka..
Yang bagi-bagi tazkirah tu mesti dew masukkan hadis kew,ayat al-quran kew,,
time tu mule la nak menangis bila rasa diri ny masih lagi tak cukup ilmu then perlu lagi main korek-korek-ilmu-agama,,.
well,there is more to be discovered other than tress and jungle,,

Starting life at UM ny,,.kat sini la aku blaja macam-macam bende,,.
Kat sini la aku kenal Pencipta kita dengan lebih dekat lagi,kat sini la aku belajar erti persahabatan yang lebih mendalam,kat sini la aku belajar ape itu ukhwah yang sebenar-benarnya,kat sini la aku belajar nak lebihkan husnu zhon n tolak Su'u zhon ngn orang lain,kat sini la aku belajar hidup dengan family(usrah),kalau sebelum ny aku tak tinggal solat tapi aku still lagi rasa diri ny kosong sangat2,,.tapi sekarang ny Alhamdulillah,rasa terisi sikit,macam jigsaw-puzzle-yang-terjumpa-missing-pieces,,
kat sini jugak la aku blaja nak jaga hati dari titik hitam,,n banyak lagi brnde yang aku belajar yang sangat berguna dalam hidup ny,kiranya aku sekarang dalam Proses-perubahan la ny..

*ha,,.ny la usrah aku..haha..,

Ha kat sini aku amik banyak jgak la subjek,,.termasuk la mathematics,tapi mathematics tu pulak terbahagi kepada 4 jenis,,.huh,,.tu yang penat nak mengira tu..,haha..,
Subjek agama pown ade la jugak,,..lagi banyak subjek agama dari subjek-subjek lain la,,.
antaranya termasuk la Ulum Al-quran,Ulum Al-hadith,kemahiran Al-quran,bahasa arab n etc,,
Alhamdulillah boleh bawak sume subjek tu..Sebab da pernah amik sume subjek tu time skola dulu,,.haha..,
Teringat satu Ayat yang akak senior tu cakap..,
"sebelum tinggalkan bumi tarbiah ny,kutiplah seberapa banyak permata yang dew at sini..,dan jaga n simpan permata tersebut jangan lepaskan permata tersebut untuk bekalan masa akan datang"
Ayat tu la yang aku selalu ingat,,

See???kita kena cari hikmah sebanyak mungkin untuk setiap perkara yang berlaku..it could be good to us,,

Aku rasa sampai sini aje la entry yang tak cukup panjang ny.,,.haha..,
InsyaALLAH kalau ade masa lagi..,aku buat entry pasal bende lain pulak ea???
Boring ea entry ny???ahaha,,.~tak pew la,,.juz nak bagi pengajaran untuk diri yang tak seberapa ny then untuk korang jugak..

Segala yang baik tu datang dari ALLAH,n segala yang buruk tu datang juga dari ALLAH tapi bersandarkan kepada diri ini..
Wallahu Taala 'alam,,

p/s : You will never reach perfection because there is always room for improvement.Yet,along the way to perfection you'll learn to get better..






8 comments:

shahjiehan said...

nk g mana tu??? nilam puri more better la noh!! haahhaha

pilih la yg mana rasa elok.. fkir dlm2

mazNi mAz said...

haha..,mmG pLih Nilam Puri la,,.haha..,da abiZ sEm 2 da powN..,,

aiman rashidd said...

wahhhh dah habis ?? ni sekarang asasi UM lah ?

mazNi mAz said...

ha'a..,asAsi,,.jUz t nk tRansfEr ke KL t,,.APIDS kn mMg cm2,,.haha,,.

aiman rashidd said...

ye lah , ni umur berapa ? sebab sy pun asasi UM , tapi bukan apids lah , amik sc terus :)

mazNi mAz said...

emM,,.asasi APIDS kn amk 2 tAon,,.stAon at cNy,,.stAon ag at KL,,.law cm awAk stAon jEw an??umO 19 la,,.

DrNurhuda said...

congratz ler :) do ur best :)

mazNi mAz said...

ok,,.thaNkz aNyway,,.~~heEe,,.~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...